Mina tips på de bästa blockchokladsorterna att använda när du bakar chokladkaka!
Valrhona Guanaja 70 procent
Klassisk blend med 70% kakaomassa.
Chokladen är ovanlig då den är komponerad på kakao från samtliga huvudgrupper. Nämligen 45% Criollo, 45% Trinitario och 10% Forasteros. En välbalanserad och kraftfull choklad, perfekt till bakning, desserter och mousse.
Guanaja är välkänd i sortimentet och den första som togs fram för att glädja älskare av mörk choklad. 30 juli 1502 steg Christopher Columbus i land på ön Guanaja utanför Honduras kust. Valrhona har valt att namnge denna kraftfulla choklad efter denna ö.
En choklad som både har Criollons fruktiga aromer, Trinitarions starka karaktär och en touch av bitterhet från Forasteros. Eftersmaken är mäktig med en lång avslutning.
Köp här
Valrhona Caraibe 66 procent
Kakaon i denna choklad utgörs av bl.a. Trinitario från Trinidad samt andra typer av kakao.
Chokladen i detta fall får en alldeles speciell arom med en fruktig sötma, noter av mandel och rostat kaffe. Carabie är en Grand Cru choklad i dess rätta bemärkelse som ger älskare av mörk choklad fulll valuta för pengarna med sin balanserade smak.
Köp här
Lindt 70 procent
Excellence är choklad i dess renaste form, innehåller bara de finaste kakaobönorna och noggrant utvalda ingredienser.
Köp här
Michel Cluizel, Los Ancones 67 procent
En av fem mycket populära plantagechoklader från Michel Cluizel. Denna kommer från ön Santo Domingo eller det som idag heter Dominikanska Republiken och plantagen Hacienda Los Ancones.
Michel Cluizel upptäckte för några år sedan denna, i hans tycke, fantastiska plantage. I familjen Rizeks ägo sedan 1903 och med kakaoodling sedan dess.
Han säger själv att denna trinitariokakao tog ett tag att tämja men är idag en frisk kraftfull choklad med fina aromer. Det första som märks är en smak av lakritsrot som övergår i noter av bär och en lång eftersmak med gröna oliver, vinbär och aprikos.
Notera att detta inte är smaksatt choklad utan att kakaon ger chokladen dessa nyanser av arom.
Köp här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar